افتادگی پلک (پتوز) چیست + علل و راههای درمان

افتادگی پلک (پتوز) چیست + علل و راههای درمان
افتادگی پلک را میتوان یکی از مشکلاتی دانست که بسیاری از افراد بخصوص کسانی که سن آنها بالا رفته به آن مبتلا میشوند. این عارضه معمولا مربوط به پلک بالا است که برای درمان آن از روش های مختلفی از جمله لیزر درمانی و تزریق ژل و… استفاده میشود. اگر شما هم از این مشکل رنج میبرید و به دنبال بهترین روش درمان آن هستید تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا هر آنچه لازم است درباره افتادگی پلک (پتوز) + علل و راههای درمان آن بدانید با شما درمیان بگذاریم.
افتادگی پلک (پتوز) چیست؟
پتوز یا همان افتادگی پلک بیماری است که در آن پلک بالایی روی چشم میافتد و یا به حدی شدید است که مردمک چشم را میپوشاند یا اندکی آویزان میشود و میتواند بینایی طبیعی را محدود یا حتی به طور کامل از بین ببرد. بزرگسالان و حتی جوانان و کودکان نیز به آن مبتلا میشوند.
انواع پتوز
در واقع پتوز یا افتادگی پلک با توجه به درجه آن شامل انواع زیر است:
- پتوز جزئی
- پتوز ناقص
- پتوز کامل
که به ترتیب آنها پتوز درجه ۱ درجه ۲ و درجه ۳ میگویند.
روش تشخیص انواع پتوز نیز به این صورت است:
- در درجه ۱ بیش از یک سوم مردمک مسدود نشده است.
- در پتوز درجه ۲ پلک به مرکز مردمک رسیده است.
- در پتوز درجه ۳ همپوشانی کامل مردمک رخ داده است.
چه افرادی دچار افتادگی پلک میشوند؟
هر یک از ما ممکن است به افتادگی پلک دچار شویم اما با افزایش سن افراد بیشتر به آن مبتلا میشوند. اما گاهی نیز به دلایل بیماریهای مرتبط و حتی مشکلات مادرزادی ممکن است به این عارضه مبتلا شویم.
علائم افتادگی پلک
برای تشخیص درست افتادگی پلک باید به پزشک مراجعه کرد اما به طور کلی موارد زیر جز علائم این عارضه هستند:
- عدم هماهنگی پلک های بالایی
- بالا بردن سر به عقب و شانه به بالا در کودکان
- تومورها و مشکلات چشمی به خصوص در کودکان
- تاری دید به خصوص در یک چشم
- خشکی چشم یا ترشح اشک
- درد در اطراف چشم که باعث میشود چشم شما خسته شود
تفاوت افتادگی پلک و پف پلک
گاهی افتادگی پلک را با پف پلک با هم اشتباه گرفته میشوند در حالی که پف پلک بر اثر چربی پشت پلک است اما افتادگی یا پتوز ناشی از عوامل دیگری مانند دلایل عصبی و مادرزادی بیماریهای دیگری باشد.
دلایل افتادگی پلک
پتوز یا افتادگی پلک به دلایل زیر اتفاق میافتد:
1.آسیب دیدن: علت افتادگی پلک در جوانان
گاهی در اثر تصادفات و حوادثی از این قبیل چشمها و حتی پلکها دچار آسیب شده و در نتیجه پتوز یا همان افتادگی پلک اتفاق میافتد زیرا بر اعصاب اثر گذاشته و آن را به صورت موقت یا دائمی فلج میکند.
2.جراحی چشم
جراحی چشم به دلایل مختلف یعنی در اثر بیماریهای چشمی یا صدمات وارد به آن از دیگر دلایل افتادگی پلک است و معمولاً بعد از عمل آب مروارید لیزری و قرینه به علت جدا شدن عضله لواتوور چشم اتفاق میافتد.
3.سکته یا تومور مغزی
از دیگر دلایل افتادگی پلک سکته و تومور مغزی است در واقع سکته باعث اختلال در عملکرد برخی از اندامها از جمله اعصاب پلک میشود و در واقع امکان دارد بعد از سکته فرد دچار پتوز گردد.
4.بالا رفتن سن از شایع ترین دلایل افتادگی پلک ( پتوز)
از علل شایع افتادگی پلک بالا رفتن سن است که چروک شدن پوست اطراف چشم و تاثیر طولانی مدت جاذبه بر پوست اطراف چشمها باعث به وجود آمدن پتوز میگردد.
5.ژنتیک
ژنتیک نیز از دلایل افتادگی پلک است که باعث میشود برخی از افراد حتی در جوانی به آن مبتلا شوند که این مورد میتواند از هنگام تولد یا در دوران کودکی فرد را مبتلا کند.
6.میاستنی گراویس
این مورد یک نوع بیماری است که به عنوان یکی از بیماریهای خود ایمنی شناخته شده و روی ارتباط اعصاب و ماهیچهها اثر میگذارد و امکان دارد باعث افتادگی پلک در جوانی گردد که در آن شخص ممکن است به مشکلات مربوط به بینایی نیز مبتلا شود.
7.دیستروفی عضلانی
دیستروفی عضلانی از دیگر بیماریهایی است که باعث افتادگی پلک در برخی از افراد میشود.
8.عادات نامناسب
از دیگر علل افتادگی پلک عادات نامناسب مانند بی احتیاطی در استفاده از محصولات آرایشی و نیز تمیز نکردن منظم پلکها مصرف الکل و مواد مخدر و خواب ناکافی است.
9.تغذیه نامناسب
تغذیه نیز میتواند در افتادگی پلکها تاثیرگذار باشد به عنوان مثال تغذیهای که در آن نمک و چربی بیش از حد وجود داشته باشد و نیز غذاهای ترش تاثیرات منفی بر روی چشم و در نتیجه افتادگی پلکها دارد.
مهمترین عوارض افتادگی پلک
افتادگی پلک میتواند عوارض بسیاری برای شخص به همراه داشته باشد که در زیر به مهم ترین آنها میپردازیم.
آسیب عضلات چشم
افتادگی پلک در بعضی از موارد باعث آسیب به چشمها و عضلات آنها میشود و این مشکل به مرور زمان روی دید و بینایی فرد تاثیر گذاشته و باعث تاری دید او میگردد و در نتیجه شخص مجبور است برای بهتر شدن دید خود مدام پلکها را به سمت بالا بکشد که این کار نیز باعث چروک شدن پوست اطراف چشمها میگردد.
سردرد
از دیگر عارضههای پتوز برای برخی از افراد علائم مربوط به میگرن و سردرد است که در این صورت باید حتماً به فکر راه درمان آن بود.
بروز مشکل در عضلات گردن
از آنجایی که فرد برای بالا کشیدن پلکها و دیدن محیط، سر خود را مدام به سمت بالا میکشد تکرار این کار باعث بروز مشکلاتی در ناحیه گردن او میشود.
تاثیر منفی بر روی چهره و زیبایی
افتادگی پلک تاثیر بسیار منفی بر روی افراد دارد و باعث میشود پلکها و چشمها حالت نامتقارن به خود گیرند و این به نوبه خود باعث کاهش اعتماد به نفس به خصوص در افراد جوان میگردد.
بهترین راههای درمان افتادگی پلک (پتوز)
پتوز یا افتادگی پلک را میتوان با روشهای مختلف جراحی و غیر جراحی برطرف کرد که در زیر به آنها میپردازیم:
قطره چشم برای کاهش علائم افتادگی پلک
پزشک برای افرادی که به افتادگی پلک مبتلا هستند قبل از گزینه جراح،ی قطره چشمی را تجویز میکند اما این قطره افتادگی پلک را درمان نمی کند بلکه مشکلات مربوط به آن که برای چشم انفاق افتاده است مانند خشکی چشم را برطرف میکند. همچنین اگر شخص برای برطرف کردن افتادگی پلک بوتاکس کرده باشد پزشک قطره لوپیدین برای کاهش اثر مربوط به بوتاکس را تجویز میکند زیرا این قطره باعث انقباض پلکها و کمک به بهبودی سریع آنها میشود.
درمان افتادگی پلک با پلکسر
کسانی که به دلیل شل بودن پوسته ماهیچه پلکها دچار پتوز میشوند میتوانند از روش پلکسر برای برطرف کردن این عارضه استفاده کنند این روش که یک روش غیر جراحی است با ایجاد جرقه و از بین بردن بخش های اضافی پوست پلک بالا میشود و پزشک با توجه به میزان افتادگی پلکها ممکن است چند جلسه را برای بیمار در نظر بگیرد.
درمان پتوز با تزریق بوتاکس
تزریق بوتاکس از دیگر راههای درمان برای افتادگی پلک و رفع چین و چروک پلکهای بالا و پایین است به خصوص برای کسانی که به دلیل افزایش سن و یا ژنتیک به این عارضه مبتلا هستند زیرا پوست پلک این افراد شل است و با تزریق بوتاکس تا حدودی این مسئله برطرف میشود اما باید یک پزشک با تجربه و متخصص که دوره تزریق بوتاکس را گذرانده این روش را به کار گیرد تا بهترین نتیجه ممکن را برای شما به همراه داشته باشد.
درمان پتوز با تزریق فیلر
تزریق فیلر نیز برای برطرف کردن افتادگی پلک بالا و پایین مناسب است و در این روش پر کنندههای مخصوصی زیر پوست تزریق میشود تا چین و چروک و گودی اطراف چشم برطرف شده و وپلکها و عضلات آنها سفت شود.
لیزر درمانی برای رفع پتوز
از دیگر روش هایی که یک روش غیر تهاجمی و کاملاً جدید است و برای برطرف کردن افتادگی پلک از آن استفاده میشود لیزر درمانی است و با کمک این روش پرتوهای لیزر استفاده میشود که نسبت به بسیاری از دیگر روش های جراحی خونریزی کمتر و دوره نقاهت کوتاهتری دارد. جای زخم لیزر تنها تا چند روز اول مشخص است و پس از گذشت زمان به طور کامل از بین میرود.
جراحی یا بلفاروولاستی بهترین روش درمان افتادگی پلک
بلفاروپلاستی یا همان جراحی از بهترین راههای درمان افتادگی پلک است که در این جراحی پوست اضافه بالای پلک برداشته شده و به حالت عادی خود برمی گردد. بلفاروپلاستی در واقع نوعی عمل زیبایی برای چشم است اما اگر شخص از بدو تولد یا در سنین بالا به پتوز مبتلا شده باشد میتواند این روش را به عنوان یک روش درمانی استفاده کند.
استفاده از طب سوزنی
دیگر روش درمان افتادگی پلک استفاده از طب سوزنی است که حدود ۱۰ جلسه لازم است و باعث کاهش کاهش چین و چروک از بین رفتن لکه های پیری اطراف چشمها و نیز افتادگی پلک میگردد.
استفاده از نوارچسب مخصوص افتادگی پلک
این مورد از راههای پزشکی نیست و برای آرایش از آن استفاده میشوند. نوارچسب مخصوص افتادگی پلک بسیار کوچک بوده و بالای پلک قرار میگیرد تا پوست را به سمت بالا بکشد و به هیچ وجه روی پوست دیده نمی شود و میتوان آن را با کرم پودر به طور کامل مخفی کرد.
درمان افتادگی پلک با روش های خانگی
با استفاده از روشهای طبیعی و در خانه نیز میتوان افتادگی پلک را تا حدودی برطرف کرد و نیز چین و چروک و پف کردگی آن را کاهش داد از جمله این روشها به شرح زیر است
استفاده از روغن زنجبیل
جهت درمان افتادگی پلک و کاهش چین و چروک اطراف چشمها میتوان از روغن زنجبیل استفاده کرد زیرا این روغن خاصیت آنتی اکسیدانی ضد لک و ضد التهاب دارد که میتوانید هم آن را به پلکها مالیده و هم به صورت خوراکی در غذاها مصرف کنید.
درمان و کاهش افتادگی پلک با کمک ماست و آلوورا
یکی از روش های کاهش افتادگی پلک استفاده از ماسک و آلوورا است که برای این منظور ۴ قاشق ماست را با چهار قاشق ژل آلوورا ترکیب و دو قاشق بلغور و مقداری خیار رنده شده را به آنها اضافه میکنیم سپس این خمیر را به مدت ۲۰ دقیقه روی پلکها قرار میدهیم و تا چند ماه این کار را تکرار میکنیم تا نتیجه بگیریم.
استفاده از چای بابونه
استفاده از کیسه چای بابونه از دیگر روش های کاهش و حتی برطرف کردن افتادگی پلک است. استفاده از این چای چشمها را مرطوب کرده و روغن غلیظ اطراف مژهها را پاک میکند و در نتیجه به رفع تیرگی و پف زیر و اطراف چشمها نیز کمک میکند.
پیشگیری از افتادگی پلک (پتوز)
برای جلوگیری از پتوز، راههای مختلفی وجود دارد که در صورت رعایت این نکات و به کارگیری این روشها شما دیگر به این عارضه مبتلا نخواهید شد.
تحریک ماهیچهها
منظور از تحریک ماهیچهها ماساژ ملایم آنها برای افزایش خونرسانی است برای تحریک ماهیچه میتوان از وسایل مکانیکی مانند مسواک برقی هم استفاده کرد و به طور کلی فشار وارده باعث باعث تحریک عضلات پلک و جوانسازی آنها میگردد.
استفاده از محصولات مراقبتی مناسب
اگر از محصولات مراقبتی پوست مانند کرم های دور چشم و کرم های حاوی اسید هالونیک به صورت روزانه استفاده کنید مواد مغذی موجود در این محصولات پوست پلک شما را تغذیه کرده و باعث تولید کلاژن در آنها میشود در نتیجه از ابتلای شما به افتادگی پلک جلوگیری خواهد کرد.
انجام ورزش
برخی از ورزشها مخصوص صورت نیز میتوانند افتادگی پلک در اثر افزایش سن را به تعویق اندازند بنابراین سعی کنید روزانه در جلوی آینه مانده و حرکات و تمرینات لازم برای سفت شدن عضلات پلک را انجام دهید.
جمعبندی
در این مقاله در ارتباط با پتوز و علل به وجود آمدن آن، روشهای درمانی هر آنچه که در مورد این عارضه وجود دارد پرداختیم امید است که با مطالعه این مقاله تشخیص دهید که کدام روش درمانی برای شما مناسب تر است.
دیدگاهتان را بنویسید